Piirileiritys 2013

Tahkovuoren leiri 30.8.- 1.9.2013

 

Olemme jo useampana vuonna leireilleet Tahkon maisemissa ja olosuhteet harjoitteluun tuntuvat paranevan vuosi vuodelta, eikä säidenkään puolesta ole moittimiselle varaa.

Tosiaankin rullahiihtoon on jo aiemminkin ollut hyvät puitteet ja nyt ne olivat parantuneet entisestään, kun Tahkon ja Nilsiän välille oli valmistunut uusi asvaltoitu ja maastoltaankin hyvä kevyenliikenteen väylä.

Ohjelma myötäili aiempien vuosien sabluunaa pienillä fiilauksilla. Perjantaina ohjelmassa oli vapaan rullahiihtoa parin tunnin edestä, jossa pyrimme myös perehtymään ja paneutumaan tekniikoihin. Lauantai aamupäivän ohjelmassa oli sauvarinnettä ja siellä ainakin minusta näytti, että kaikki teki oman kuntonsa mukaisia suorituksia tunnollisesti. Iltapäivän ohjelmassa oli perinteisen rullahiihtoa, jossa pääpaino oli tasatyönnössä jalkojen ja ylävartalon kuormituksen jakamisesksi. Sunnuntaina olikin sitten vähän pitempi juoksu/kävely harjoitus, jossa porukka jakaantui eri vauhtisiin ryhmiin.

Yhteenvetona leiristä on, että ainakin leireillä urheilijat ovat aktiivisia ja kehitystä on tullut isojakin askelia. Mutta toivon, että samanlainen tekeminen jatkuisi kotiharjoittelussakin, sillä tämänkin leirin tekeminen on sitä perus tekemistä, eli jokapäiväistä tavoitteellisen urheilijan harjoittelua.

Tsemppiä alkavaan syksyyn, sillä vieläkin ehtii hyvin tehdä hyviä ja kehittäviä harjoituksia ennen lumien tuloa!

Nyt seuroissa mylly pyörimään junnujen eteenpäin viemiseksi!

Mika

 

Pärnävaaran leiri 2013

 

Harjoitusleirikausi avattiin piiriryhmien osalta perinteiseksi muodostuneella Pärnävaaran yhteisleirillä Pohjois- Karjalan hiihdon kanssa.

Jälleen kerran säät suosivat meitä ja saimme tehdä harjoitteita hyvä pintaisella Pärnävaaran rullahiihtoradalla. Aikaisemmista ohjelmista poiketen lauantai- aamun ohjelmassa oli leirikilpailu, johon kuului juoksu ja takaa- ajona rullahiihto. Hopeasompaajat juoksivat 2km ja hiihtivät 5km. Vanhemmat juoksivat 4km ja hiihtivät 10km. Hopeasompaajissa suurin osa osallistui pelkkään juoksuun, kun rohkeus puuttui osallistua rullahiihtoon ”vaarallisten” laskujen takia. Hopeasompasarjoissa voitot nappasivat Maria Nousiainen ja Riku Ollikainen vanhempien sarjoissa ”annoimme” voitot Pohjois- Karjalaisille, tai ne otettiin. Onnea vielä kerran voittajille. Kilpailun tarkoituksena ei suinkaan ollut pelkästään totinen kilpailu, vaan hyvä ja kova harjoitus numero rinnassa. Jonka uskon olleen kovempi kuin sen, että jokainen olisi yksin tehnyt ns. kovemman harjoituksen. Kaikilta osin hiihtovälineet eivät olleet tasapuolisia, vaikka Start antoikin meille rullat lainaan, sillä jotkut halusivat kilpailla omilla varusteillan. Mutta iso kiitos Startin Jyrki Andersenille suksien lainasta. Välineistä puheen ollen kerron oman mielipiteeni kesä harjoitteluvälineistä. Mielestäni nuorilla kesäharjoitusvälineet on oltava vähintään yhtä hyvät kuin talvivarusteetkin. Hyvät ja jalkaan sopivat lenkkarit (useat), hyvät ja turvalliset rullat ja terävät ja oikean mittaiset sauvat. Suosittelen ainakin nuorille ja aloitteleville pienipyöräisiä rullasuksia.

Muuten ohjelma meni aiempien leirin kaavan mukaan. Perjantaina rullarataan tutustumista ja illalla Kati veti tehokkaan kuntopiirin. Lauantai iltapäivä oli perinteisen hiihtoa ja sunnuntaiaamuna oli pitemmän PK harjoituksen vuoro, johon oli hyvä lopettaa leiri.

Se mihin kiinnitin huomiota oli, että tekniikoihin oli paneuduttu aiempaa enemmän mutta suunnilleen saman verran on vielä nuoria, jotka eivät uskalla liikkua rullasuksilla turvallisesti ja se taas johtuu siitä, että ei olla tarpeeksi oltu suksien päällä. Hienointa oli seurata vanhempia nuoria, jotka ovat olleet useampana vuonna mukana leirillä ja nyt tekniikka neuvot ovat alkaneet näkymään suorituksissa.

Kiitos leirille osallistuneille, valmentajille ja Vaivion henkilökunnalle!

Ensi vuoden leirille osallistujia evästin, että voisivat hakata ainakin kesäkuun ajan ovia kotona ettei tarvitsisi leirikohteissa yöllä paiskoa ovia;)

Tsemppiä loppukesään ja intoa koulun aloitukseen! Seuraava piirileiri on syyskuussa Nilsiän (Kuopion) Tahkovuorella.

t. Mika

 

Kilpailukausi 2011- 2012

 

Viikonloppuna pyöräytimme harjoituskauden käyntiin Puijolla. Jo perinteeksi muodostunut kauden avaus pidettiin hyvässä säässä ja ihan kohtuullisella osallistujajoukolla. 

Aamupäivän sauvakävelyharjoituksessa hyödynsimme Puijon pitkiä nousuosuuksia tehden kahden tunnin ohjatun kehittävän peruskestävyysharjoituksen. Tarkoituksena oli ohjata urheilijoita ja tukijoukkoja hyödyntämään erilaisia maastoja harjoittelussa. Mielestäni tavoite toteutui moitteettomasti, koska jokainen urheilija sai tehdä omanlaisensa harjoituksen hurjastelematta liikoja. 

Savoniassa nautitun lounaan jälkeen kertasimme harjoitusvinkkejä tulevalle harjoituskaudelle ja perehdyimme pintapuolisesti perinteisen- ja luistelutekniikan uusimpiin tuuliin luennon muodossa. 

Iltapäivän harjoituksen tavoitteena oli kuormittaa myös ylä- ja keskivartaloa. Alkuverryttelyn jälkeen urheilijat tekivät ”drillejä” lantion ylhäällä pitämiseksi ja sen jälkeen oli ylä- ja keskivartalon vuoro punnerruksia ja keskivartalopitoja tehden. Lopuksi teetimme erilaisia loikkia ja juoksuvetoja. Iltapäivän harjoitteiden toivomme tuovan vähän erilaista ajattelutapaa tekemiseen ja nimenomaan monipuolistamaan harjoittelua. Lopuksi kiittelin urheilijoita aktiivisesta osallistumisesta harjoitteisiin. 

Tulevista piirin ryhmiin valinnoista:

Poikkeuksena edellistalviin urheilijoiden on itse esitettävä halukkuus osallistua leiritykseen lähettämällä sähköpostia allekirjoittaneelle 15.6. mennessä, jonka jälkeen teemme valinnat ja julkaisemme ryhmät 21.6 Pohjois-Savon hiihdon sivuilla. Pyrimme siihen, että leirien hinnat eivät koituisi liian suuriksi ja näin ollen mahdollisimman moni pystyisi osallistumaan leireille. 

Hyvää harjoittelukesää kaikille!

 

t. Mika