Harrasteliikunta

Pohjois-Savon Hiihto Ry:n harrastehiihtovastaava

Mika Mäkinen

Sähköposti: mika.makinen@vierema.fi

 

 

Kunnossa 12 kuukautta

Terveysliikunta on osa ehkäisevää kansanterveystyötä. Hiihto liikunta- ja kuntoilumuotona on yksi keskeisimmistä kokonaisvaltaisesti terveyteen, lihaksistoon ja sitä kautta hengitys- ja verenkiertoelimistöön vaikuttavista lejeista. Harrastajamäärien nousu on osoitus lisääntyneestä palvelutarjonnasta sekä harraste osuuden lisääntymisestä osana seuratoimintaa. Maastohiihtoa harrastaa 1,5 milj. suomalaista. Samat ihmiset harrastavat kesällä sauvakävelyä, retkeilyä, rullahiihtoa jne.

Vuodenaikojen mukaan

Meillä on vuodenajat, joka tekee omasta kunnosta huolehtimisesta mielenkiintoista. Kelien vaihtuessa voi vaihtaa tapaa treenata. Näin mieli pysyy virkeänä, eikä kuntoilusta tule tylsää. Tähän hyvän lisänsä antaa luonnon monimuotoisuus. Se mahdollistaa liikkumisen erilaisissa ympäristöissä, erilaisilla tavoilla ja välineillä.

Kesä

Liikkuminen vesistöillä, uiminen, melonta, soutu ym., treenaminen metsissä, kävely, hölkkä, sauvakävely, treenaaminen metsäteillä ja poluilla, pyöräileminen, sauvakävely

Syksy

Retkeily, vaeltelu, sauvojen kanssa ja ilman, sienestys ja marjastus, liikuntaa sisätiloissa, kuntosali, pelit jne.

Talvi

Hiihtäminen; perinteinen kapeilla latu-urilla. Luistelu, nopeilla keleillä, leveillä baanoilla. Luistelu; luistinradat, järvien jäät, sauvat mukana

Kevät

Hiihtäminen; kevään kovat hankelit. Liikuntaa sisätiloissa, uinti, kuntosali, spinning, treenaaminen pyöräteillä, pyöräily, kävely, rullaluistelu jne.

 

Kunnosta ja terveydestä huolehtiminen on oma elinikäinen seikkailunsa. Toteutuakseen se vaatii ympärivuotista liikuntaa ja treeniä. Harraste- ja terveysliikunnan toteutuksessa ovat seurat, piirit, alueet sekä kunnat avainasemassa.