Piirileiritys 2010-11

Viikonloppu Pärnävaaralla

 

Jo toisena vuotena peräkkäin vietimme helteisen heinäkuun viikonlopun Joensuun Pärnävaaralla yhdessä Pohjois-Karjalan piirin hiihtäjien kanssa. Pärnävaaralla on loistavat olosuhteet rullahiihtoon rullaradan ansiosta ja siksi leirin ohjelma koostuikin pääosin rullahiihdosta sekä edestakaisesta 4,5km patikkamatkasta majapaikasta Vaivion kurssikeskuksesta Pärnävaaralle ja takaisin. Tavoitteena leirillä oli antaa nuorille urheilijoille tekniikkavinkkejä sekä ideoita lihaskestävyyden harjoittamiseen lajinomaisesti.

Leiriohjelma oli varsin tiivis, eikä vapaa-ajanvietto-ongelmia tainnut kenelläkään olla. Tehokasta harjoittelua kertyi viikonvaihteen aikana sen verran, että sunnuntaina alkoi jo olla lievää väsymystä havaittavissa. Kaikki olivat varmasti ansainneet muutaman kevyemmän päivän leirin jälkeen. Muutaman urheilijan harjoittelu ei tosin ollut riittävän tehokasta tuomaan unihiekkaa illalla silmiin, mutta ei hätää; ylimääräinen kuntopiiri järjestyi myös puolilta öin yöjuoksujen lisäksi!

Suuremmilta kommelluksilta ja haavereilta leirin aikana kuitenkin vältyttiin. Muutama urheilija sai kotiin viemisiksi vähän asfaltti-ihottumaa ja suunnistaminen majapaikan ja Pärnävaaran välillä aiheutti joillekin tehokkaita lisäkilometrejä. Onneksi ei kuitenkaan mitään vakavampaa.

Kaikki urheilijat olivat aktiivisesti mukana harjoituksissa, mutta joukosta erottui muutamia urheilijoita, joiden asenne harjoitteluun iästä riippumatta oli loistava ja se toivottavasti palkitaan tulevien talvien menestyksellä. Urheilijanhan tulee nauttia siitä, mitä hän tekee ja harjoitella kehittyäkseen, ei miellyttääkseen valmentajia tai vanhempia.

Toivottavasti urheilijoilla oli yhtä mukava viikonloppu kuin meillä valmentajillakin. Vielä iso kiitos kaikille urheilijoille ja erityiskiitos Juhalle ja Tomille, jotka mahdollistivat leirin toteutumisen ja auttoivat Mikaa ja minua valmennustehtävissä!

Leiriterveisin,
Kati

Piirileiri Tahkovuorella

 

Pohjois-Savon Hiihto ry leirityksessä yhtenä tavoitteena on etsiä hyviä harjoitusolosuhteita sopivan etäisyyden sisältä, ettei tarvitsisi tuhlata turhaa energiaa ja varoja pitkiin välimatkoihin.
Tänä syksynä suuntasimme viikonloppuleirimme Tahkon maisemiin, joka tarjosi hyvät olosuhteet sekä sauvarinneharjoituksiin että rullahiihtoon.

Leirimme alkoi perinteisen  hiihtotavan harjoituksella, jossa paneuduimme erityisesti tasatyöntötekniikkaan ja samalla saimme  ylävartalolle lajivoimaharjoituksen. Rauhallinen pyörätie, jossa uudehko asfaltti tarjosi vaihtelevan maaston kanssa hyvät puitteet treenin suorittamiseen. Illan lihasvoima / -huolto harjoituksen yhteydessä palasimme vielä teoriatasolla tasatyönnön nykysuuntaukseen ja kehittämiseen.

Toisen leiripäivän ensimmäisen harjoituksen teemana oli sauvarinne, johon laskettelurinne tarjosi haastavat olosuhteet. Harjoitus suoritettiin vauhtikestävyysharjoituksena ja osittain maksimikestävyytenä samalla kiinnittäen huomiota sauvojen käyttöön ja tekniikkaan. Maittavan lounaan ja lepotuokion jälkeen laitoimme jälleen rullasukset jalkaan. Teemana tällä kertaa vapaatyyli ja peruskestävyysharjoitus. Ohjenuorana nuorille omaan suoritukseen keskittyminen, joten rinnakkain hiihto joutui ”pannaan”. Tekniikkakuvaukset jäivät äkillisen yllätys vesisateen vuoksi tekemättä, mutta suullista ohjausta oli kaikille tarjolla.

Viimeiseen treenipäivään päästiin aurinkoisessa syyssäässä, joten olosuhteet olivat otolliset pitkään harjoitukseen. Tiimi ja Kultasompa lisättynä 16v pojilla aloitti harjoituksen matalatehoisella sauvarinteellä ja siirtyi sen jälkeen juoksu-kävely lenkille Tahkon upeille vaellusreiteille, jonne Hopeasompaajat olivat jo suoraan lähteneet. Tukevan lounaan saattelemina leiriläiset suuntasivat kotia kohti ja odottamaan seuraavaa leiriämme, joka onkin lumileiri Vuokatin maastossa marraskuussa.

 

Heikki Ukkola