Valmentaja blogi

Tahkolla tutusti

 

Kauden toinen piirileiri vietettiin viime viikonloppuna Tahkolla tutuissa maisemissa ja hyväksi havaituissa LomaRantalan mökeissä. Leiri kokonaisuutena oli onnistunut, ja urheilijat kiittelivät pienesti muokattua leiriohjelmaa sekä harjoitusten sisältöjä. Muutos oli lähinnä tehokkaan sauvarinneharjoituksen siirtyminen perjantai-iltapäivään, joka näin ollen mahdollisti paremmalla jaksamisella läpiviedyt rullahiihtoharjoitukset lauantaina. Lisäksi sunnuntain perinteinen "Rahasmäen-lenkki" korvattiin yhdistelmäharjoituksella, jotta jokainen pystyi tekemään pitkäkestoisen aineenvaihduntaa kehittävän harjoituksen omalla tasollaan.

Kuten jo mainittu, leiri vietiin harjoitusten osalta onnistuneesti läpi. Tässä vaiheessa syksyä osalla urheilijoista oli selvästi pientä harjoitusväsymystä päällä, toisilla menohaluja alkoi jo ilmetä! Samoin pystyi myös havaitsemaan harjoitusvauhtien kehittymisen erityisesti rullasuksilla tehdyissä harjoituksissa. Malttia ja terveyttä kaikille jatkoon!

Leirivahvuus oli tällä kertaa 20 urheilijaa ja kolme valmentajaa. Ilmoittautuneita oli alunperin 35hlöä, joten huomattava määrä poisjääntejä ilmeni. Kuulisimme mielellämme syitä poisjäänteihin, jos ne liittyvät leiripaikkaan tai -ohjelmaan, tai jos ajankohta oli huono. Kaikki palaute vie aina toimintaa eteenpäin! :)

Seuraava piirileiri leireillään 10.-13.11. Vuokatissa, mutta ennen sitä järjestämme piiripäivän Leppävirran hiihtoareenalla lauantaina 8.10. Tervetuloa mukaan sinne! Muistuttaisin myös Karttulassa 1.10 järjestettävästä maakuntaviestijuoksusta. Eikun porukkaa keräämään ja kisailemaan!

-Tanja

 

Kuulumiset Pärnävaaralta

 

Kauden ensimmäinen piirileiri Pärnävaaralla ja Vaiviossa on nyt takana ja urheilijat alkanevat pikkuhiljaa palautua leirin rasituksista! Pohjois-Savon osalta leirivahvuus oli 27 urheilijaa, ja Pohjois-Karjalan väkeä oli toinen mokoma lisää. Jokainen sai varmasti näin ollen kaivattua treeniseuraa ja vaihtelua kotiympäristössä tapahtuvaan pitkäjänteiseen harjoitteluun.

Tekemisen tasosta ja asenteesta voin olla ylpeä ja todeta samalla, että nuorisomme osaa hiihtää: Tekninen osaaminen on monella nuorella hyvällä tasolla. Tulevaisuudessa tähän ei tule kuitenkaan tyytyä vaan jokaisen tulee kehittää itseään entisestään. Petrattavaa löytyy vielä erityisesti helpon, kovan vauhdin hiihtämisessä, jossa myös uskallus voi muodostua esteeksi vauhdin kasvattamiselle. Kannustankin teitä nuoret urheilijat kokeilemaan vauhdin rajoja myös näin kesällä erilaisten nopeus-, taito- ja tekniikkaharjoitteiden muodossa!

Kilpailun läpivieminen oli tällä erää leirin ”heikoin lenkki” ja pitkäksi venynyt lauantai-aamupäivä tuntui varmaksi extra-väsymyksenä  iltapäivän harjoituksessa. ”Organisaatio” ottaa tästä syyn itselleen.. Ensi vuonna kisat tullaan viemään läpi niin, että hiihto-osuus tapahtuu väliaikalähdöllä, jotta päivä ei turhaan veny. Itse kisasuorituksia jokainen voi pohtia ja analysoida vielä jälkikäteen, tulokset löytyvät nyt valmennustoiminta-osiosta liitetiedostosta!

Muutoin leiri sujui kaikinpuolin mainiosti. Asfaltti-ihottumaa, rakkoja ja lieviä rasitusvammoja ilmeni taas jonkin verran, mutta luotan siihen, että urheilijat hoitavat nämä murheet huolellisesti alta pois, jottei tilanne pääse turhaan pitkittymään. Ekstra-kiitosta saa myös jokaisen nuoren erinomainen käytös ja suhtautuminen välillä kiireiseenkin aikatauluun J

Seuraava varsinainen piirileiri on Tahkolla 2.-4.9, jonne matkaamme 39 urheilijan voimin. Se on hieno määrä se! Leiriohjelma tulee noudattelemaan aiempien vuosien kaavoja, ja valmentajina tuolla leirillä lisäkseni toimivat Jarkko Tossavainen sekä Jarmo Ryytty.

Toivottelen kaikille tsemppiä harjoitustuntien ahmintaan, ja heipataan, kun tavataan!

-Tanja

 

Piirin leiritoiminta kaudella 2016-17

 

Harjoituskausi 2016–2017 on käynnistynyt ja seuraavassa on pohjustusta Pohjois-Savon Hiihto ry:n järjestämästä piirileiritoiminnasta.

Viime syksynä Vuokatin piirileirin yhteydessä keräsimme palautetta piirileiritoiminnasta urheilijoilta: Mikä toiminnassa on ollut hyvää ja mitä kehittäisit/muuttaisit? Kommentit olivat erittäin positiivisia ja tärkeimmiksi tekijöiksi mainittiin harjoituskaverit, sopivat leiri- ja harjoituspaikat, vanhempien urheilijoiden esimerkki sekä asiantunteva valmennus. Kehityskohteiksi nostettiin leirien pidemmät kestot, useampien leirien järjestäminen sekä leirien sisäisen aikataulun väljentäminen, jotta aikaa yleiseen seurusteluun jäisi enemmän.

Nuorien urheilijoiden kanssa olisikin hienoa leireillä ja harjoitella pidempiä jaksoja, mutta luonnollisesti resurssit ovat hyvin niukat. Piirileiritoiminnan tarkoituksena onkin lähinnä tarjota tietoa ja tukea hiihtoliiton ryhmien ulkopuolella harjoitteleville urheilijoille sekä ohjata hiihtointoisia nuoria tutustumaan toisiinsa ja harjoittelemaan yhdessä.

Pohjois-Savon Hiihto ry:n toimesta tulevalla kaudella noudatetaan tuttua ja hyväksi havaittua leirirunkoa: Vaivion/Pärnävaaran leiri toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Karjalan piirin kanssa 8.-10.7.2016, Tahkon leiri sijoittuu syyskuun alkuun ja lumileiri toteutetaan marraskuussa Vuokatissa. Tarkempaa infoa leireistä, ilmoittautumisista ja hinnoista laitetaan piirin sivuille, kunhan varaukset varmistuvat. Tänä vuonna piirileiritykseen on 12–23 -vuotiaden lisäksi mahdollista osallistua myös yleisessä sarjassa hiihtävien, jotta saisimimme kokoneempia urheilijoita nuorille esimerkiksi ja toiminta olisi suunnattu tasapuolisesti.

Varsinaisten piirileirien lisäksi järjestämme piirin ja seurojen toimesta tulevana harjoituskautena 3-5 päiväleiriä Pohjois-Savon alueella. Tavoitteena on tarjota piirin alueen kaikille hiihtäjille, valmentajille, huoltajille ja vanhemmille mahdollisuus luoda kontakteja ja tehdä tietoiseksi seurojen toimintaa. Haluamme siis tiivistää rivejämme! Nämä päivät ovat siis avoimia kaikille ja kaiken ikäisille. Tarkempaa infoa päivistä ja yhteydenottoja seuroihin teemme lähiaikoina.

Kati ja Mika Venäläinen toimivat edelliset vuodet hyvin ansioituneesti piirileiritoiminnan vetovastuussa, mutta kokivat vastuun siirtämisen nyt ajankohtaiseksi. Allekirjoittaneen lisäksi tulevalla kaudella valmennustehtävissä toimii aikanaan laduilla menestystä niittänyt Jarkko Tossavainen. Toivomme, että otatte rohkeasti yhteyttä, jos kysymyksiä ja ajatuksia toimintaan liittyen ilmenee!

Toivottavasti jokainen Teistä saa harjoitella ja kilpailla tulevan kauden terveenä, omien kykyjensä ja rajojensa mukaan. Rentoa ja innokasta harjoitusmieltä toivottaen,

 

Tanja Kauppinen

 

Mietteitä Vuokatin lumileiristä 5.-8.11.2015

 

Leiriohjelma noudatti hyvin pitkälle samaa kaavaa viime vuotisiin verrattuna, sillä mitäpä sitä hyväksi havaittua muuttamaan J. Valmennustiimi koki kuitenkin suurempia muutoksia Mikan ja Katin matkatessa pohjoiseen. Remmissä Vuokatissa olivat allekirjoittaneen lisäksi pitkän linjan piirileirikävijä Katja Kainulanen sekä nuorten sarjoissa aikanaan säväyttänyt Jarkko Tossavainen. Majoituspaikkana toimi urheiluopiston Chalets-huoneistot, joissa kodinomaisuus loi mahtavat puitteet viettää leiriä.

Leiri startattiin torstaina vapaan hiihtotavan harjoituksella ensilumenladulla, jossa olosuhde oli lähes täydellinen pikkupakkasen ja liukkaan lumen ansiosta. Harjoituksen tiimellyksessä kuvattiin hiihtotekniikat, joita päivällisen jälkeen analysoitiin porukalla luentotilassa. Yhteisenä huomiona voinee todeta, että siirtyminen rullasuksilta lumelle on onnistunut mainiosti ja monella meno oli teknisesti parempaa kuin kesällä. Huomiota tulevilla hiihtokerroilla tulee kuitenkin keskittää hiihtoasentoon sekä ylävartalon ja –raajojen yhden aikaseen liikkeeseen.

Ensimmäisen illan ohjelmassa koripallopelien lisäksi oli reaktiolähtöharjoituksia pienryhmissä. Harjoituksen tarkoituksena oli harjoittaa liikenopeutta, hermottaa lihaksia sekä ohjata keskittymistä. Reaktio- ja nopeusharjoittelua ei monellakaan tule tehtyä varmasti liikaa, joten tämä ”välipala” toimikoon hyvänä muistutuksena harjoittelun monipuolisuuden säilyttämisestä!

Perjantaina sauvarinteessä tavoitteena oli tehdä nousujohteinen tehoharjoitus hyvällä tekniikalla. Valmentajan silmin tuo nousujohteisuus toteutui loistavasti ja urheilijoista huokui tiukka keskittyminen. Tekniikkaa kuvattiin ja jokainen sai illalla nähdä oman tyylinäytteensä. Yhdessä todettiin, että askelpituus sekä ylävartalon ja -raajojen käyttö tulee pitää  nousuharjoituksissa mielessä. Tehoharjoituksen vastapainoksi illan perinteisen hiihtoharjoituksessa oli tärkeää muistaa maltillinen vauhti ja aerobisuus. Toistan itseäni, mutta minusta useimmat pystyivät noudattamaan ohjeita ja  hiihtämään kevyesti palautumisen varmistamiseksi. Illalla tehtiin vielä kuntopiiriä, hippaleikkien toimittua verryttelynä. Kuntopiiristä positiivisena asiana mieleen jäi useimpien urheilijoiden hyvä vartalonhallinta sekä mahtava soija J.

Lauantaina olosuhteet ladulla eivät suosineet täysin meitä ja lihaskestävyysharjoitus muodostui varsin rasittavaksi. Iltapäivän ohjelmaa valmennusjohto pohti pitkään, mutta pitäydyimme suunnitelmassa. Peruskestävyysvauhtinen juoksulenkki höystettynä vaarantestijuoksureitillä toimi loistavasti vanhemmilla urheilijoilla lihaksiston terävöittäjänä ja tuntemus aamupäivään nähden parani huomattavasti. Nuorimmille iltapäivän harjoitus tuntui olleen turhan rasittava ja tästä otetaan jatkossa opiksi.

Sunnuntaina kokoonnuttiin vielä ladulle tekemään pitkää peruskestävyysharjoitusta, jossa pääpaino oli hiihtää maltillista vauhtia mahdollisimman hyvällä tekniikalla. Maltillinen vauhti, ja varsinkin alkuvauhti, pitkällä lenkillä on merkityksellistä hiusverisuoniston kehittämiseksi ja rasva-aineenvaihdunnan toiminnan kehittämiseksi. Lisäksi kuormittavan leirin päätteeksi on hyvä tehdä matalatehoinen harjoitus palautumisen tehostamiseksi.

Leiri lyötiin pakettiin leiripäätöksessä, jonne kaikki eivät valitettavasti ehtineet tiukan aikataulun vuoksi. Tästä pahoittelut minun puolesta ja koppi seuraavaa kertaa varten.. Päätöksessä kertasin leirin kohokohdat sekä tärkeimmät huomiot. Korostin myös levon merkitystä näin leirin jälkeen sekä lenkkivauhtien kurissa pitämistä ja riittävää vaihtelua lähitulevaisuudessa. Lopuksi halusin vielä muistuttaa nuoria harjoittelun tavoitteellisuudesta, varsinkin niillä heikoilla hetkillä. Tavoitteet ja maalit lähitulevaisuudessa sekä pitkällä tähtäimellä auttavat oman polun rakentamisessa J.

Kiitos vielä kaikille onnistuneesta leiristä!

Tsemppiä ja treeni-intoa toivotellen

Tanja Kauppinen

 

 

 

Kauden 2015-2016 piiriryhmät ja leiritys

 

Piiriryhmiin haettiin ahkerasti.

Kaikkiaan hakijoita/ halukkaita oli 43 urheilijaa, joista HS- ikäisiä 22, KS-ikäisiä 12 ja nuoria 9, joista tyttöjä 28 ja poikia loput 15. Lisäystä viime kauteen tuli yhdellä urheilijalla.

Leiritys sapluunaa jatketaan ainakin toistaiseksi samanlaisena, eli leirit pidetään samoissa paikoissa kuin muutamana edellisenä vuotenakin ja ajankohdat ovat suunnilleen samat. Vuokatin lumileirin ajankohtaa pyritään satuttamaan niin, että mahdollisimman moni pääsisi leirille, eikä sattuisi esim. lukion koeviikolle.

Ensimmäinen leiri Pärnävaaralla on takanapäin. Leirivalmentajaksi saatiin tuoretta verta, kun Kauppisen Tanja tuli ryhmään mukaan Heiskasen Arton estyessä osallistumasta valmennukseen. Jälleen kerran säät suosivat meitä, vaikka muuten urheilijat ovat saaneet tänä kesänä kastua varmaankin useimmissa harjoituksissa. Lauantai-aamun lerikisaan osallistujia oli uskaltautunut aiempaa enemmän mukaan ja hyvä niin. Ainoastaan ongelmaksi alkaa käydä ajanoton haasteelisuus, kun me amatööreinä yritämme saada jonkunlaisia tuloksia aikaan. Kisassa nähtiin aiempaa kovempia suorituksia, kun vertaili aikoja edellis vuosiin. (Tulokset nähtävänä etusivun uutisissa). Konaisuutena leiri oli minun mielestä onnistunut, jopa paras Pärnän leiri mitä olemme yhdessä P-K hiihdon kanssa järjestäneet. Ennen kaikkea asenteessa oli tapahtunut iso harppaus, sillä jokainen teki harjoitukset omalla parhaalla jaksamisellaan. Tekniset asiat ovat vuosi vuodelta parantuneet. Tekniikkaan ei paneuduttu kovin syvällisesti, vaan kuvattiin suorituksia ja käytiin yhteisesti läpi neuvoja antaen. Leirin anti oli mielestäni kokonais kuormitus ja lauantain lerikisa.

Seuraava leiri onkin sitten Tahkolla elokuun lopussa.

Hyviä treenejä!

t. Mika

 

 

SM menestys ja valtakunnallinen piiriviesti

 

Eri ikäryhmien arvokisat alkavat olemaan takanapäin, ainoastaan aikuisten Rukan SM hiihdot ovat vielä hiihtämättä.

Edellisen leirikauden yhteenvedossa uskoin/ toivoin, että ainakin kymmenellä eri urheilijalla on mahdollisuus menestyä oman ikäluokkansa tärkeimmissä mittelöissä 10 parhaan hiihtäjän sakkiin. Piirileiritykseen osallistujista 11 eri urheilijaa saavutti tuon rajapyykin: Arsi, Reetta S, Otto, Atte, Vilma, Jenni, Maria, Tuukka, Reetta H, Juuso, Jenni ja Eevi KLL: ssa. Lisäksi piirin urheilijoista Johanna, Elsa ja Valtteri ylsivät sijoituksillaan tuohon joukkoon ja yleisen sarjan mitalisteja Kerttua ja Perttua unohtamatta. Nuorista mitalin makuun pääsivät Johanna, Elsa, Tuukka ja Vilma (HS-mitali) ja lisäksi Virin pojat viestissä. Heti kymppisakin ulkopuolelle tuli muutama urheilija. Onnea kaikille!

Piiripisteissä Pohjois-Savo sijoittui sijalle 4., joka sekin kuvaa "ihan hyvää" panosta! Tähän liittyen olen vähän harmissani, että emme saaneet joukkuetta valtakunnalliseen piiriviestiin. Syynä tähän poisjäämiseen on kilpailukalenterin päällekkäisyydet, johon toivon jatkossa huomiota, että voisimme osallistua viestiin ns. parhaalla miehityksellä, sillä suurimmalle osalle nuoria urheilijoita kyseinen tapahtuma on ensimmäin edustustehtävä johon valitaan eri ikäryhmien piirin parhaat hiihtäjät.

Tsemppiä lopputalven koitoksiin ja aurinkoista kevättä!

t. Mika

 

Kilpailukausi 2015

 

Viime talven lumettoman talven jälkeen olemme saaneet nauttia runsaslumisesta talvesta.

Alkutalven kilpailut ovat osoittaneet, että nuoret hiihtäjämme ovat menneet isolla joukolla eteenpäin, vaikka valtakunnalliset tapahtumat ovat vasta edessäpäin. Nuorilla ja hopeasompaikäisillä alkaa "arvokisa" putki, johon toivotan kaikille onnistuneita suorituksia.

Itse olen valmistautumassa tämän talven aikuisten hiihtäjien päätapahtumaan, eli pohjoismaisten lajien MM kisoihin täällä Östersundin maailman cupissa. Pohjois-Savolaisena saan olla ylpeä, että meidän edustus ei ole pelkästään huoltomiehen (sten) varassa, vaan meillä on kaksi oman piirin urheilija Kerttu ja Perttu valittuna joukkueeseen, unohtamatta Iivoa, joka kuitenkin asustelee piirin rajojen sisäpuolella. Huoltomiehinä tarkoitan monikossa, sillä monikaan ei tiedä, että huoltoryhmään kuuluu minun lisäksi myös toinen Kuopiolainen edustaja, eli Lemmettylän Teemu, joka on erittäin tärkeä lenkki ryhmässämme testauksen ja muun toimintamme eteenpäin viemisessä. Häntä voisi luokitella huollon työmyyräksi. 

Täältä siirrymme heti kisojen jälkeen Faluniin, jossa pyrimme olemaan koko joukkueella parhaimmillamme ja tekemään jokainen osaltaan ne kauden parhaat suoritukset.

Tsemppiä kaikille!

t. Mika 13.2.2015